11 strategieën voor het loslaten van stress

Geloof het of niet, stress is waardevolle informatie die je lichaam biedt. Wanneer je in staat bent om deze informatie te decoderen, te verstoren en te ontwikkelen tot iets dat bruikbaar is, ben je veerkrachtiger tegen wat het leven je te bieden heeft.

Stress wordt vaak beschreven als een stille moordenaar, hoewel het in werkelijkheid zelden zo stil of subtiel is als het wordt voorgesteld. De tekenen zijn er en het is aan jou om naar je lichaam te luisteren en er aandacht aan te besteden.

Jij kunt de cyclus van stress doorbreken door jouw tijd, middelen en keuzes beter te beheren. Blijf lezen om beter inzicht te krijgen in strategieën die jou zullen helpen dit te bereiken!

1. Neem je kracht terug

Stop met alles binnen te houden! Vind creatieve uitlaatkleppen om jezelf en de gevoelens die je van moment tot moment en van dag tot dag met je meedraagt, uit te drukken. Houd op met zoveel verwachtingen vast te houden, laat je meevoeren met de stroom, maar wees assertief over de dingen die je wilt en nodig hebt in het leven.

Realiseer je dat jij de baas bent en geen slachtoffer. Stap in je kracht door verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken die zullen leiden tot nieuwe resultaten en manieren van zijn.

2. Jij bent de sleutel

De manier waarop jij je voelt heeft veel te maken met de manier waarop je denkt over je leven en de problemen waarmee je wordt geconfronteerd. Stress is ofwel een zeer reële ‘’aandoening’’ die je bloeddruk verhoogt, je beoordelingsvermogen vertroebelt en je leven kwellend maakt, of het is een illusie die je voor jezelf hebt gecreëerd.

Hoewel beide in zekere zin “waar” kunnen zijn, ben jij de sleutel. Als je je concentreert op de positieve kanten van elke situatie, zul je je veel minder negatief voelen. Probeer het grotere geheel te zien en verdwaal niet in de details. Als je je gestrest blijft voelen over bepaalde situaties of mensen, zoek dat dan uit of zoek een mentor/coach om te helpen. Leroy Kuipers staat altijd open om naar jouw verhaal te luisteren.

3. Zelfzorg is van cruciaal belang

De tijd die je weg van stressvolle situaties doorbrengt, is uiterst belangrijk als je ze wilt overstijgen. Of je nu de tijd neemt om te sporten, jezelf voedt met heerlijk eten of gewoon jouw laptop sluit om tijd door te brengen met jouw vrienden of familie, deze keuzes voor zelfzorg zijn van cruciaal belang voor het omgaan met stress op de korte, middellange en lange termijn.

Laat de dingen die stress veroorzaken geen bijzaak zijn en stop er niet veel tijd in. Maak de keuze om te investeren in stressmanagement. Ga naar een coach of mentor, ga naar een sportschool, pak een nieuwe hobby. De keuzes zijn aan jou, weet alleen dat als je niet naar jouw lichaam luistert en geen keuzes maakt om op stress te reageren, het je zal opvreten.

4. Focus op je ademhaling

Hoe eenvoudig het ook mag klinken, dit kleine beetje inzicht is van cruciaal belang voor het omgaan met stress in de zwaardere momentne van het leven. Wanneer jij je gestrest voelt, zal je merken dat jouw ademhaling niet zo diep en soepel is als wanneer je in rust of ontspanning bent. Deze verschuiving is een van de eerste dingen die je zou kunnen opmerken wanneer je vecht- of vluchtreactie begint te werken als jouw hartslag stijgt, je begint te transpireren en jouw ideeën met een miljoen kilometer per uur door jouw hoofd reizen.

Hoe meer je je concentreert op en oefent om soepel en diep adem te halen, hoe beter je in staat zult zijn om met die scherpe pieken en dalen om te gaan als ze zich in het leven voordoen. Als je merkt dat je gestrest raakt, ga dan even weg, haal diep adem en kijk hoe snel die gevoelens verdwijnen. Terwijl je oefent, zullen je resultaten verbeteren.

5. Breng je geest tot rust

Mindfulness is een enorm modewoord geworden in het hele zakelijke landschap, maar met een goede reden. Veel van ’s werelds meest succesvolle mensen hebben zich gerealiseerd dat als zij hun geest tot rust brengen en hun focus verscherpen, zij minder gestrest zijn en meer tijd hebben om de kampioen te worden die ze altijd al hadden moeten zijn.

Tip: Om je geest tot rust te brengen, zoek je een comfortabele plek en concentreer jij je op jouw ademhaling. Een of twee keer per dag 15-30 minuten is waarschijnlijk ideaal, maar dit scheelt per persoon. Zet een alarm zodat je niet constant op de klok zit te kijken. Naarmate je oefent, wordt het steeds gemakkelijker om je gedachten te vertragen en je geest tot rust te brengen.

6. Kies gezonde acties

Het kan heel verleidelijk lijken om je stress te maskeren door alcohol of drugs te gebruiken, impulsieve beslissingen te nemen door dingen te doen die je eigenlijk niet tof vindt. Misschien is dit je leven geweest voor het grootste deel van de afgelopen jaren, zo niet decennia. Als je stress wilt tegengaan, kun je het niet maskeren of je ervoor verbergen, je moet het onder ogen zien, doorgaan en voor jou de manier vinden om het op te lossen

Kies in voor gezonde acties. Oefening, meditatie, voeding, rust, ontspanning, professionele ontwikkeling, spirituele verkenning en de lijst gaat maar door. Het is aan jou om te beslissen wat gezond en wat ongezond is, maar weet dat wanneer je je op welke manier dan ook, op welk moment dan ook schuldig voelt, schaamt of berouw hebt over een keuze, dit waarschijnlijk niet de gezondste of meest productieve manier is om je tijd door te brengen.

7. Open jezelf

Of je nu begint te praten met een mentor of een succescoach, een persoonlijk dagboek begint of begint met het opnemen van een aantal zeer intense tirades over je stress, hoe meer je je openstelt en je gevoelens deelt, hoe beter je je zult voelen. Je hoeft je gevoelens met niemand anders te delen als je dat niet wilt; alleen al het opschrijven of uitspreken van je zorgen kan heel helend zijn en kan vaak leiden tot nieuwe manieren om met stressvolle situaties om te gaan.

Alles opkroppen is voor niemand goed. Wat je ook doet, vind een manier om je stress los te laten en open je openheid over de dingen die je dwars zitten.

8. Wees aardig voor jezelf

De manier waarop je over jezelf denkt en tegen jezelf praat, kan een enorme impact hebben op de stress die je hebt en op het succes dat je in het leven geniet. Als je constant tegen jezelf praat of je gedrag bekritiseert, werp je misschien heel wat negativiteit in je leven en steun je zo de stress die je probeert te vermijden.

Onthoud: Build your own future! Jij bent de sleutel. Hoe je over je leven denkt, speelt een grote rol bij het vormgeven ervan. Wees bemoedigend. Als je merkt dat je negatief wordt, beantwoord dan elke negatieve gedachte met een positieve. Een voorbeeld: “Ik ben zo’n idioot, wat een stomme fout” kan veranderen in “Ik ben aan het leren en groeien”.

9. Bouw een team

Vriendschap is essentieel om met stress om te gaan. Bouw een team van mensen om je heen die je zullen steunen in goede en mindere goed tijden. Geef om hen te steunen en zij zullen hetzelfde voor jou doen.

Negeer het belang van vriendschappelijke en ondersteunende relaties in je leven niet. Wees bewust met wie je kiest om in de buurt te blijven. Als je vrienden hebt die constant negatieve keuzes aanmoedigen of constant tegen je praten of over je doelen praten, zijn ze je tijd waarschijnlijk niet waard.

10. Uitputten, voeden, herstellen

Lichamelijke activiteit is essentieel om stress te beheersen. Het put het lichaam op een gezonde manier uit. Wanneer je intensieve training volgt met voedende voeding en goed herstel, ben je een goed geoliede machine van grootsheid.

Het is echt belangrijk om alle drie deze elementen als even belangrijk te beschouwen. Te veel van een zal niet leiden tot een goede energetische balans. Sport, eet goed en rust goed uit. Doe dit en je zult je veel beter voelen.

11. Speel als een kind

Kinderen nemen de tijd om zich te verwonderen over de schoonheid van een grasspriet of de opwinding van het hoger springen dan hun broer. Ze raken niet verstrikt in de details, maar zien het beeld van het leven en weten dat het allemaal draait om leren, groeien en plezier maken.

Wanneer je deze mentaliteit gebruikt en je realiseert dat zelfs je meest stressvolle dagen je iets te leren hebben, neem je je kracht terug en realiseer je je dat jij de sleutel bent tot het creëren van de verandering die je wilt zien. Als al het andere faalt, ga dan gewoon naar buiten en heb plezier. Onthoud dat het leven een spel is en dat het veel beter is om te spelen dan om gespeeld te worden!

Check www.fdwf.nl

Tags